LABORATORUL DE ANALIZA SI PRELUCRAREA IMAGINILOR


CENTRU DE CERCETARE UPB


COORDONATOR PROGRAME DE MASTER:

 

 

Tehnici de Analiză, Modelare şi Simulare pentru Imagistică, Bioinformatică şi Sisteme Complexe

 

Tehnici Avansate de Imagistica Digitala


Laboratorul de Analiza si Prelucrarea Imaginilor (LAPI) din Universitatea Politehnica Bucuresti este un centru de excelenta de invatamant si cercetare, fondat si condus de Profesorul Vasile Buzuloiu, din 1992.

LAPI este parte a Catedrei de Electronica Aplicata si Ingineria Informatiei, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - UPB.

LAPI este responsabil de cursurile si activitatea de cercetare la nivelul studiilor de licenta, master sau doctorat, in domenii de confluenta a electronicii, comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Din multitudinea de cursuri predate la LAPI, baza consta in: Prelucrarea si Analiza Imaginilor, Bazele Teoriei Informatiei, Procesare de Semnal si Procesare Optica.

In prezent, echipa LAPI angajata full-time la UPB include doi profesori, un conferentiar, patru lectori si cinci asistenti / cercetatori.

LAPI foloseste trei laboratoare multi-functionale (un laborator de predare/cercetare si doua laboratoare de cercetare/sedinte) avand o infrastructura de cercetare si predare de ultima generatie, de exemplu mai mult de 17 statii de lucru PC cu monitoare de inalta rezolutie (generatia 2007), echipamente de imagistica, camere foto digitale - incluzand un DSLR profesional, camere video digitale, unul din 3 prototipuri existente de camera 3D time-of-flight (ToF), trepiede, un negatoscop medical, mediu de lucru posibil lipsit de lumina, sisteme de video-proiectie etc.

LAPI si-a creat o importanta retea de parteneri - universitati si companii, fiind angajat in mai multe proiecte de cercetare nationale si internationale (inclusiv FP6 STREPs). In ultimii doi ani fiscali valoarea totala a contractelor de cercetare LAPI executate prin UPB este estimata la cca. 200000 euro.

Principalele directii de cercetare ale laboratorului includ:

  procesarea imaginilor color si multi-spectrale

inlaturarea automata a ochilor rosii

- unelte software pentru camere foto digitale (inlaturarea automata a ochilor rosii, compensarea automata a prafuirii senzorului, controlul automat al timpului de expunere)
- filtrare non-liniara adaptiva (pe imagini satelitare optice si radar, pe imagini color)

 

  indexare, cautare si navigare dupa continut pentru baze de date de imagini sau filme

indexare, cautare bazata pe continut

 

indexare, cautare bazata pe continut

 

  analiza imaginilor medicale si biomedicale si diagnostic asistat de PC

- analiza radiografiilor pentru aplicatii ortopedice (analiza structurii calcaneu-trabecul, dispunerea protezei totale necimentate de sold)

- analiza imaginilor biomedicale de microscopie optica

analiza imaginilor medicale si biomedicaleanaliza imaginilor medicale si biomedicale

analiza imaginilor medicale si biomedicale

 

  noi dispozitive imagistice si aplicatii orientate pe interactiunea om-masina

- camere 3D Time of Flight (ToF)
- recunoasterea gesturilor si actiunilor
- comunicatii pe baza privirii

camere Time of Flight

 recunoasterea gesturilor si actiunilor recunoasterea gesturilor si actiunilor recunoasterea gesturilor si actiunilor

 

  modelare statistica si matematica (retele de calculatoare de mare viteza si imagistica) pentru detectorul LHC/ATLAS de la CERN Geneva

CERN, detector ATLASIn fiecare an, incepand cu 1995, laboratorul LAPI organizeaza Scoala Internationala ETASM/MSPAS "Prelucrarea si Analiza Semnalelor Multidimensionale: Metode, Algoritmi, Tehnologii, Aplicatii”, ce ofera cursuri intensive de nivel postuniversitar, predate de renumiti profesori si cercetatori din Europa si America.